mandag 21. september 2009

Melk

Helt fra barndommen av får vi høre hvor viktig melk er for oss. Da er det gjerne kumelk det går i. Tine reklamerer med hvor mye næringsstoffer det er i melk, og at det er viktig vi får i oss melk for å ikke ende opp med osteoporose.
Er det ikke rart da at vi i Norge (Danmark og sikker Sverige også) er av de landene som drikker mest melk, men fortsatt ligger på toppen av statisikken når det kommer til osteoporose?

Alle vet at det er viktig å få i seg nok kalsium. Kalsium skal gi oss sterke bein og forebygge osteoporose.
Men det man glemmer å nevne er at man også må ha i seg rett forhold mellom kalsium og magnesium. Det rette forholdet er 2:1 med kalsium magnesium. I melk blir forholdet 10:1 og ost 28:1
Da får man i seg alt for lite magnesium i forhold til kalsium, og man oppnår en ubalanse mellom de to mineralene.

Rundt 70% av verdens befolkning er allergisk mot laktose. Jeg mener det er en grunn til at det er såpass mange som ikke tåler det.
Melk skaper slimdannelse i hals og nese. Mange mellomørebetennelser kan komme fra bruken av meieriprodukter.
Rennende nese hos barn kan stamme fra meieriprodukter.

(http://www.idg.no)

I Norge blir vi litt redde når man snakker om å ikke drikke melk eller spise andre kumelkprodukter.
Hva skal vi da spise?!

For å få i seg kalsium og andre mineraler og vitaminer er grønnsaker et veldig fint valg.
Om man absolutt vil ha melk kan man bruke havremelk, rismelk, soyamelk, mandelmelk osv. Man må bare være oppfinnsom.

De fleste dagligvarebutikker har begynt å få et stort utvalg av produkter for de som har laktoseallergi. Det kan også vi som tåler melk benytte oss av :)

For tiden prøver jeg å kjøre et kosthold ten melk, gluten og sukker. Det er så mye spennende god mat man kan lage. Man må bare vite hvor man skal lete etter oppskrifter :)

2 kommentarer:

Pinglo sa...

Nåja. Med benskjørhet er det også en enorm genetisk komponent, i tillegg er det viktig å få i seg nok D-vitamin, som ofte det er mangel på i nordiske land, spesielt i vinterhalvåret.

Mutasjonen som skapte evnen til å fordøye melkesukker var en stor evolusjonsmessig fordel. Såpass stor at den spredte seg utover i hele Europa. Andre steder er det mindre utbredt, nettopp fordi denne genmutasjonen ikke dukket opp.

Melkeallergi er ikke spesielt vanlig. Det er faktisk ganske skjelden. LaktoseINTOLERANSE er vanligere, men det er langt flere selvrapporterte intolerante enn folk som slår ut på tester (de mangler laktase-enzymet) Det er derfor jeg kan drikke laktoseredusert melk uten problemer, der er dette enzymet tilsatt.

Høyt proteininntak er viktig å kombinere med tilstrekkelig kalsium (jfr Lyle McDs "Protein Book") Melkeprotein er av høy kvalitet med meget god aminosyreprofil.

Hilsen ulykkelig laktoseintolerant :)

Beate sa...

Jeg er nok uenig i i en del av det du sier ;)

D-vitamin må man helt klart ha for å ta opp kalsium. Derfor håper jeg det blir tilsatt mer D-vitamin i mat framover. Selv om enkelte produsenter ikke var helt overbevisende på det der.

Når det gjelder osteoporose så har jeg nettopp lest 4 bøker som nevner dette, samt hatt om det på kostveilederstudiet. Det er ingen som påstår at det 100 % sikkert er sånn. Men det er mange som kommer fram til at det kan ligge noe i det her.

Proteiner med god aminosyreprofil kan man få fra andre kilder, blant annet hempprotein.

I Norge er ikke allergi eller intoleranse like vanlig som i resten av verden. Men av mørkudete folk er det få som tåler å drikke kumelk.