onsdag 21. januar 2009

Omega 3 og 6

Dette er essensielle fettsyrer. Kroppen er avhengig av dette, men den produserer det ikke selv. Derfor må man få det gjennom kosten.

I kostholdet vårt er det nå ofte mye mer omega 6 enn omega 3. Dette fører til ubalanse i kroppen.
Omega 6 er faktisk betennelsesframkallende, mens omega 3 er betennelsesdempende.

Omega 6 er viktig for immunforsvar, cellestruktur osv.
Omega 3 er viktig for hjerne og hjerte.



Hva slags matvarer finner en omega 3 i?
- Fet fisk
- Rapsolje og olivenolje
- Linfrø
- Nøtter
(- Frukt og grønt - Som inneholder mye antioksidanter som beskytter fettet for frie radikaler)



Hva slags matvarer finner en omega 6 i?
- Planteolje: Soya-og solsikkeolje
- Solsikkefrø
- Plantemargarin



Dette er noe å tenke over. Kanskje må du redusere inntak av omega 6, og øke av 3? Jeg tror absolutt jeg bør gjøre det. Det skal mye til for å ta "overdose" av omega 3, så man kan trygt ta kosttilskudd selv om en også spiser fet fisk osv :)


(Oppskrift på lakserett: http://dinmat.bt.no:8080/Finn-oppskrifter/Oppskrifter/Middag/Fisk-og-skalldyr/Fet-fisk/Laks-Surprise/(tema)/177)

Ingen kommentarer: